Pagini

29 aprilie 2013

Copiii engleji din Uca land




Gata. M-am intors la Sibiu. Dupa 3 zile de biznis in Londra au urmat 2 de plejar, in Reigate, Surrey, the posh “Green Belt” of London.

In incercarea noastra de parinti de ‘pil de 1an si 8 luni de a decide in care tara (Ro sau Uca) va avea mai mult de castigat dezvoltarea psiho-socio-educationala (v-am spart) armonioasa a copilului nostru, am plecat in recunoastere pe teren, la mamalor. Iar. Doar am lucrat cu copiii engleji acum 10 ani pentru 2 ani, doar am locuit in Uca 5 ani jumate, stiam cum e. Baby industry. Asa ca m-a luat prietena mea (rasa British White long hair), mama unei fetite de 4ani si 8 luni si a unui baiat de 2 ani, pe la cloaca satului sa imi arate cum se joaca pe la ei.

Am condus fetita la scoala (pre-school Year1=grupa 0 la noi), ditamai locul de joaca afara, verdeata, casute din lemn, casute din plastic, lazi cu nisip, clasa cu mese mici, patrate sau rotunde, mocheta viu colorata pe jos, cutii multe cu acuarele, culori, foi pentru decupat, instrumente muzicale, litere mari pe pereti, poze viu colorate, Liliput land in nuante de curcubeu (am facut pe furis prima poza). Cand a iesit de la scoala (N.B. salile inchise, iar la poarta paznic pentru securitate) am dus-o la balet.

Intre scoala si balet ne-am dus cu baietelul la playgroup (grup de joaca). Pentru £1.50 de familie, am primit cafea, ceai si biscuiti si 1 ora de joaca cu toate jucariile din dotare ale grupului: mini bucatarii, cutii cu nisip, mese cu plastilina, mese de pictura, masini, trotinete, pre-mergatoare, stat in cerc (as per poza #2) si cantat nursery rhymes si mamele si copiii.

La cresa (nursery) nu-l poate duce inca pentru ca ar costa +/- £1,000 pe luna intre 0 si 3 ani (ca si-n Londra, ca si-n majoritatea celorlate zone unde cresele te costa cam la fel). Ca de la 3 ani face cinste Guvernu’ cu 15 ore pe saptamana de cresa gratis, restul le platesti pana “ajungi” la grupa 0 la 4.6 - 5ani. Da’ de banii aia primesti ZILNIC fisa de dezvoltare individuala pentru copil, in care se inregistreaza ce-ti mai invata copilul in functie de nivelul de dezvoltare corespunzator. Drept pentru care nu s-a mai intors la servici, si-a pornit propria afacere si e toata ziua cu el pe la playgroups. Ori gratis, ori la £1.50-£2.50 intrarea.

Cum afla de aceste playgroups? Din revistele gratuite gen Family Grapevine sau Families. Le-am luat la rasfoit si sa ma apuce plansul cand ma gandesc ce ii ofer copilului nostru in Sibiu, fata de ce e pe la engleji (ocazie cu care va dau si idei de afaceri – ca io plec - pe super nisa, DESCHIDETI-VA-TZI o data pravalii pentru copii! Si firma de babysitting!): Jingle Ring Baby & Toddler Music, Teddies Play Group, Stay & Play: Messy Time for Under 3’s, Weekday Dads, DADS Inc., Mums, bumps & babies, Tea & Toys, Activ Tots, Rhymetime for preschoolers.  

Pe langa astea ieftine, vin si alea scumpe, la £5 intrarea pe ora, gen faimosul Tiny Talk – Baby Signing (limbajul micutilor prin semne) in care copiii sunt adusi de la 2-3luni (mamele cunosc toate importanta socializarii timpurii a copilului) pana cand ii tine portofelul pe parinti, pentru ca aici comunicarea se invata prin limbajul semnelor si muzica. De ce? Pentru ca za little human invata mai intai semnul pentru un anumit obiect, lucru, iar mai tarziu cand incepe sa vorbeasca va comunica mult mai repede si mai bine stiind cuvantul asociat semnului. Nu mai vorbim de Baby & Toddler Swimming (Water babies, Aqua babies, Aqua Tots), Dance and Theatre, Language classes, Montessori Schools & Nurseries, Out and About (Adventure camps, Fit for Sport, Farm Market, Poney & Horseriding, Easter Egg hunt, LEGO Build and Exhibition, Music & Drama festival) etc. ca sa nu va mai plictisesc.

Nu mai vorbesc despre comunitatea multinationala de mame: super friendly, saritor-ajutatoare, zambitoare, never agresive, rar barfitoare, dar never desfiintatoare de alte mame, rar ingamfate, dar never tzantzose inventatoare de cozi la prune. Total dezinteresate pe forumuri de culoarea cacatului din Pampers si de acord cu cat de nenatural si afectator de psihic pentru copil este sa nu rupi cordonul ombilical de copil si sa-l mai si alaptezi pana la 43 de ani. Pe el, pe copil (vezi aici super funny scene din serialul Bitty din Little Britain http://www.youtube.com/watch?v=2-w_tQSbkFA).

Si foooooarte relaxate (sa fiu sincera nici ca ele, da’ nici ca la noi in Crizalia cu capitala la Sufocalia, unde am si eu rezidenta, recunosc). Copiii lor la playgroup erau cu mucii verzi pana-n brau (le-au sarit ochii din orbite cand le-am povestit de Batista Sugarului si aspiratorul), cu ochii lipiti de secretii galbene (le-am dat pe spate cu ceaiu’ de musetel cu care ma repara bunica), cu tusea in pieptul dezgolit (le-am nenorocit cu reteta de sirop de tuse din ceapa si nuci in coaja), in tricou la 15C (io cu paltonu’ si esarfa’ la gat), fara caciula si fara 5 straturi de tzoale pe ei ca ceapa in 5 foi. Copiii engleji nu au voie sa vada pediatrul decat daca medicul de familie considera ca este absolut necesar (o sa-mi lipseasca enorm vizita la domiciliu a pediatrului fie-mii, Gabi Gradinariu, dar o sa am minute internationale sa il sun!). Iar la locul de joaca pe copiii engleji ii lasau mamele in plata Domnului sa se joace singuri si sa se bata pe jucarii, dar cam sareau in schema sa-si ridice odraslele de jos cand faceau otzar de buf, crizatele naibii.

Ce sa mai zicem de sistemul de childminding (child=copil, mind=a avea grija, traduc ca poate citesc asta si mama si soacra-mea care nu misca un deget sa ma ajute cu cresterea copilului): ai de ales intre au-pair (cel mai ieftin, ca sta cu tine in casa, ii dai cazare si masa si bani de buzunar si iti ingrijeste copilul si face si curatenie!), childminder (£2-£3.50 pe ora=£16-£30 pe zi sau £500-£650 pe luna), nursery (£850-£1,100 pe luna), babysitters ocazional (£7.5 - £10 pe ora sau £5 pe ora cand stau mai multe ore si e si noapte si doarme copilul si nu fac nimic cu el, dar de banii aia se joaca cu copilul, ii dau sa manance cina, il spala, ii citesc povestea de noapte buna, iti aranjeaza si jucariile la loc si spala si biberonul de lapte!).

La capitolul mancare stau tot relaxat. In afara de cateva grasane care dadeau copiilor sa manance crisps (chips-uri la noi) si ciocolata wizaut nambar, wizaut nambar, in rest erau la pranz, la pachetzele, sendvisuri cu cascaval, un mar sau o banana si iaurturi, iar la cina orez fiert cu chilli con carne, supa, paste bolognese cu salata cu cherry tomatoes, carne facuta la cuptor sau gratar etc. Nu stiu ele ce e aia ciorba si mamaliga cu branza si ou, dar se descurca. Intre mic dejun (always cereale cu lapte) si pranz nu este gustare ca sa-si manance astia mici pranzul. Apoi dorm. La trezire un fruct. Iar cina e cina, papa consistent. Dupa care vine baia (parul ramane ud, se usuca natural), patrularea prin casa desculti inclusiv pe gresie, chiar nu patesc nimic, am testat pe fie-mea, urmata de nani sanatos devreme, la7 – 8pm, nu ca fie-mea la 9:00-9:30pm for fuck’s sake!

Asa ca, very well, nu o sa fim model local social de succes sa avem casa cu gradina in Selimbar si afacere de succes de condus, dar o sa ne-ncercam norocul in SE Uca, in Essex, la 45 de minute cu trenul de zona 1 a Londrei, ca sa se bucure si ‘pilu nostru de greener pastures. Si balet.

Za end ca de azi am iar biznis.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu