Pagini

23 iulie 2013

Later Edit - campania Heineken The Voyage

Ok, statui eu stramb si judecai drept (gravitand in fata laptopului de munca) si ma hotarai sa particip totusi si la concursul Heineken. Da, ala cu The Voyage, cu premiul cel mare un Space Training colosha la NASA.

Stiu ca intial am zis ca nu, lasa, aici in prima postare pe tema http://mukallita.blogspot.ro/2013/07/the-voyage-sau-calatoria-cu-c-mare-de.html, ca ce sa fac eu cu un Space Training daca nu ma trimit apoi si pe Luna.

Dar nu se stie niciodata cum e cu norocul aluia care nu incearca, pana la urma am atuul cel mai mare, doar mi-a zis mamaie de la Bechet ca am mancat mult Turkish delight cand eram mica. Ar fi timpul ca Universul sa ma rasplateasca si sa-mi intoarca investitia in noroc, nu?

Cat de tare ar fi sa o sun pe mamaie Sab(r)ina de la NASA:

Io: "Alo, saru'mana, mamaie, io sunt. Te sun de la NASA, sunt la un Space Training".
Mamaie: "A? Ce-i aia maica? Speis trei ning?"
Io: "Ma pregatesc niste neni sa plec in Spatiu asa ca cosmonautii. Ca nenea Yuri ala de a avut cateaua aia Laika cum avea tanti Lenuta una, mai stii? Ma dau cu un scaun intr-o bila mamaie, si se invarte tare asa de imi zboara si falcile de pe fata in lateral."
Mamaie: "Si cat costa, maica?"
Io: "Nimic, am castigat un concurs."
Mamaie: "Si la ce-ti foloseste, maica?"
Io: "Nu stiu, da' e cool, ia iesi matale acolosha la poarta si zi-le vecinilor tatzi ca te sun de la NASA, din SUA, fac antrenament pentru plecat in Spatiu."
Mamaie: "Bine, fa, maica, le spui. Deci vii la Bechet sa ma vezi cu racheta, asa-i?"

THE END.

18 iulie 2013

THE Voyage sau Calatoria cu "C" mare de tot

Na, gut, Leute, ma hotarai sa particip si eu la un concurs. Nu din ala care rimeaza cu urs, ci unul pe bune, pentru bloggeri. Asa ca o provocare. Asa ca sa vad unde ma poarta si calatoria asta de initiat in ale blogger-elii.


Miza campaniei Heineken? “O calatorie legendara, inovatoare, progresista” cu premiu speshal (sic!): un SPACE TRAINING (mai corect un Training for Space ar fi fost, antrenament de pregatire pentru Spatiu). “Provocarea lansata bloggerilor ii vizeaza pe cei aflati in cautare de experiente unice, extraordinare, care se intampla o data in viata.”

Credeam ca de fapt, se refera doar la primul premiu si anume la a te invata sa te orientezi si sa te descurci in spatiu…l asta, mai apropiat. Iar cum mie inclusiv sa imi pui o harta din aia de masina de la A la Z in mana ca sa ma descurc cu ea pe pe strazile Bucurestiului mi se pare o provocare, initial am zis ca I’m in, count me in!

Dar mi se pare, sincer, prea ambitioasa pentru nivelul meu de aventuriera, pentru ca una dintre cerinte este: “sa posteze pe blogul si pe pagina de Facebook minim un articol despre cea mai aventuroasa calatorie pe care au realizat-o, facand o asociere cu […] episoadele “Dropped” (=Picat ..din spatiu as adauga eu)”. Iar cum eu in afara de productia personala din scutec (bebel  crescut la tara fiind) nu am mancat nimic mai aventuros de fel, iar cum nu am ajuns nici macar in Australia cea visata, nu cred ca co(sic again!)respund cerintei. In plus, nu trimit castigatorul si pe Luna (sau macar mai aproape de ea), doar ii fac antrenament pentru Spatiu.

Asa ca zic io, ma potrivesc mai bine pe cerintele “pamantesti” ale domnului CC with a catch, care-si cauta coleg/a de blog, si anume “Scrie pe blogul tau despre importanta unei calatorii initiatice, pe care trebuie sa o faci cel putin o data in viata. Poate sa fie o calatorie geografica, una sufleteasca, una spirituala sau cum vreti voi sa fie. Doar sa inteleaga toata lumea ca este o calatorie in urma careia inveti enorm si care te ajuta, la final, sa te schimbi in bine.”

Iar cum in cazul meu o calatorie sufleteasca si spirituala nu a putut merge decat in paralel sau ca si consecinta a unei calatorii geografice, mai ales solo, trebuie sa le descriu impreuna, nu?

DEX defineste CALATORIA drept “Acțiunea de a călători; drum pe care îl face cineva într-un loc (mai depărtat)”. Desi disputata, o teorie presupune ca originea cuvantului vine de la “cale=>latină caballus=>vb. *caballare sau *caballitare (ca equitare) putea avea drept der. cuvântul călător "persoană care merge călare" și, mai târziu, "persoană care călătorește".

Cea mai “aventuroasa” prima (nu singura, da?) calatorie din viata mea ever a fost cand am emigrat prima data, desigur. La 19 ani. Din Slatina, Olt, la Sibiu, Sibiu. Cu trenul Sageata Albastra, nu cu calul. Pe vremea cand se intra doar cu examen de highly skilled immigrant si viza de flotant pe pasaport (acuma ca m-am maritatara cu un sibian, am primit cetatenie!). Trist ca nu avusesem viata de liceu traind in casa cu doamna Elena Ceausescu, dar ce vida loca am trait in primii 2 ani de faculta (ca atata mi-a luat sa imi consum refularile), tulai, Doamnie! Eram numai in clube, bailando, biliardo giucando, tigari si alcool consumando, la examene picando, d-astea de tineret scapat de acasa.


Prin Sibiu, 2002-ish? n-aveam nici o treaba, purtam tricouri cu Mickey Mouse, blugi evazati, ma vopsisem in cap rosu turbat, I was living the life, man!”


Paralel cu asta invatam insa sa ma descurc singura. Sa nu imi mai faca doamna Ceausescu curatenie dupa mine tot timpul sub deviza pionieratului “tu invata, ca de nu, ajungi sa speli WC-ul la mine la scoala”, sa nu imi mai gateasca si sa-mi lase mancarea pe masa gata de a fi consumata la ore fixe, sa nu imi mai faca toate cumparaturile. Descurcandu-ma singura, am invatat in sfarsit sa mai depind  si de mine. Am invatat sa descopar in mine resurse de a merge mai departe, fara sa mai fug sa cer subit ajutorul sau sa mai traiesc in lancezeala stiind ca ma scoate altcineva din rahat de fiecare data. Iar in creier au inceput atunci sa se faca noi conexiuni, sa se arda neuroni din zone neexplorate anterior.

Drept urmare, am prins curaj si, cu o energie pozitiva debordanta, la 24 de ani am emigrat in Uca. Tot cu viza. Tot singura. Si cred eu, primii 2 ani de emigrare in Uca (2004-2006), atunci cand am fost singura, m-au intarit si otelit asa a la doamna Thatcher. Vorba cliseica a tatuajului Anjelinei Jolie “ce nu ma omoara, ma face mai puternica.”


vara 2004: cu biletul ala am intrat eu sa vizitez Houses of Parliament si eram asa mandra ca am ajuns sa intru in cladirea ce numai in pozele din carti la scoala o vazusem, de parca inventasem coada la pruna!

Am supravietuit primului zbor cu avionul din viata mea (io sunt din aia de la decolare inchide ochii, isi infige unghiile in manerele de la scaun, face o mie de cruci cu limba in gura si zice “Doamne, maica, ce-au mai inventat si astia” si se gandeste ca intri in avion ca minerii in mina, fara sa stii daca mai iesi). Am supravietuit si dorului de casa (zau ca 6 luni am plans ca-n aia cu ia-ti mireasa ziua buna, de la tata, de la muma, de la frati, de la surori, de la …nu stiu ce cu flori), si bronsitei, si astmului, si schimbatului de 5 familii (eram au-pair, aveam grija de copiii englejilor) pe motiv ca nu am acceptat sa fiu tratata ca un membru inferior al societatii, si aruncatului in strada cu bagaje fara nici un ban in banca sau buzunar.

Ok, si poate nu am ramas cu barca in deriva in mijlocul Tamisei, dar am batut in deriva strazile Londrei in lung si-n lat (de-aia nu mai aveam nici un ban in buzunar sau banca). Si am fost la cursuri de engleza cu profesori nativi (si cu studenti din tata lumea asta mare, de am simtiti cum e sa fierbi in “the multicultural melting pot of London” (oala de con-topire multiculturala) de am invatat in sfarsit sa vorbesc fluent si cursiv. Si ca sa-mi gasesc job (pentru a-mi asigura de-alea esentiale: acoperis deasurpa capului si ce pune pe masa), m-am adaptat imediat la piata muncii si am facut de toate cum am putut mai bine. Inclusiv curatenie in case din alea cu 8 camere, 5 bai, casa piscinei, casa cainelui, casa au-pair-ului, casa puricelui etc.

Castigam acum la scoala vietii libertate, independenta, pace si cadentza. Mi-am cumparat prima rabla din viata mea, cu cazarea si mancarea asigurate aveam multi bani de buzunar de cheltuit, legam prietenii cu oameni de peste tot din lumea larga. Cu unii am ramas pretenara pe viata, chiar daca locuiesc la capatul celalalt al Pamantului. Experimentam culturi diferite, mancare diferita, un stil de viata asa “fridom and liberty” cum zice Bidi.

Si eram tot prin calatorii mai apoi, prinsesem gustul: ba cu rucsacul prin Italia in 2005, (m-am indragostit iremediabil de Italia, am decis atunci ca intre Roma, Venetia, Pisa, si Florenta, aceasta din urma va ramane in sufletul meu cea dintai), ba cu barca prin Thassos in 2007, ba cu trenul “subacvatic” la Paris in 2008, (cu aceleasi cruci cu limba sa ma duca Eurostarul la destinatie), ba cu masina prin Zakytnhos in 2010, trai neneaca dupe cum urmeaza:

  • Italia 2005 

Chiar ca non puoi aspettare! Ca sa calatoresc, desigur.


Mi-am luat de la gura pentru porumbei prin San Marco, Venetia
  • Thassos, 2007: 
da, pe atunci eram blonda, plictisita de roscat, am fost candva si neagra a la Morticia Adams


Cred ca intr-o viata anterioara am fost pisica (a nu se citi CAT WOMAN), pur si simplu le  iubesc

Mi-am rasfatat papilele gustative experimentand chestii noi

Thassos e de vis. Punct.

ce va spuneam cu harta? Mai ales in limba greaca, da limba aia de am ratat iesirea de pe autostrada cat timp incercam sa descifrez EXODOS pe indicator!



  • Paris, 2008: 
    in gara in Paris cu vesnica harta, cred ca as putea totusi sa particip linistita la concursul Heineken, ca zau is Dropped, bine, nu la fel de dropped ca soacra-mea care atunci cand i-a cerut socru-meu cel ratacit prin Bulgaria harta Europei, ea i-a dat harta cu Muntii Apuseni...

    La Tour Eiffel a 300 metres, l-am gasit totusi


  • Zakynthos, 2010: 

    tot cu rucsacul in spate, da?

    Gerakas beach, formatiuni "lunare", deci pot sa spun ca am ajuns si pe Luna, aici pe Pamant

    Blue Caves

    Navaggio beach!

    Din nou un loc de vis, Navaggio beach


Candva, in acest timp, mi-a cazut in mana si cartea “Conversatii cu Dumnezeu” a lui Donald Neale Walsch si am inceput si evolutia spirituala. Nu mi-a mai fost FRICA de a ajunge sa ard in flacarile Iadului daca nu ma spovedesc sau nu imi fac o mie de cruci programate. Si mi-am reamintit de linistea, pacea si de experienta cu lumina aceea puternica simtite cand m-a calcat la 18 ani masina si pluteam spre greener pastures. Si am inceput iar sa cred: de data asta in mine ca parte din ceva mai mare si mai puternic care ne inconjoara.

Nu a fost doar o calatorie care m-a schimbat. Au fost mai multe care au contribuit de fapt la una mare, asta de viata. M-a schimbat in bine aceasta “calatorie” de viata pana acum? As zice ca da. Intr-adevar, nu imi mai gasesc locul, apartenenta, radacinile (am emigrat iar in Uca in 2008 si re-emigrat inapoi la Sibiu in 2011), dar ma simt mai puternica, mai descurcareata. Sunt si independenta? Checked. Are fie-mea un model de incapatanare (sau cum zice tacsu “de a da din coate sa se strecoare ca sa reuseasca asa ca oltenii”) cu de la ma-sa citire? Oh, yes she does. (Calatoria de a deveni mama si a creste un pui de om  a fost de departe cea mai life-changing din ultimii 2 ani, am fost fortata sa invat ce este rabdarea in conditii “optime” de desfasurare a activitatii de manager copil.)

Intre timp, va recomand cu multa caldura sa va luati cu –cu!raj inima in dinti si sa pasiti in afara zonei de confort in care poate va aflati, de ex: daca sunteti absolventi de liceu si vreti sa dati la faculta, mergeti fratilor in alt oras, plecati de la mama de acasa sau riscati sa deveniti niste putori egoiste cum am fost eu in liceu, daca aveti 30 de ani + si stati tot la mama acasa, get out of there now, ca de' nu, vorba lu’ mama, nu va mai ia nici Dr..ulea de nevasta, daca va tot c..itzi daca sa plecati din tara sau nu, go for it! Nimic nu se compara cu testarea limitelor personale in scopul devenirii mai puternici, mai cu-cu!nostinte de viata, mai cu experienta, mai cu incredere in sine.

Si, ca sa incheiam o data, avand in vedere ca in continuare invart pentru Uca niste bani de colo colo si ma uit toata ziua la neste grafice financiare, io zic ca, as per below graph, a calatori fizic din punctul A in punctul B (cu calul, trenul, masina, avionul) nu are nici o importanta si nici o relevanta daca acea calatorie sufleteasca ce se desfasoara in paralel nu te ridica la o vibratie spirituala inalta. Asa ca astept cu mult interes sa vad pe unde ma mai va purta la vida loca. Am zis, am zis.



8 iulie 2013

Grecia 2013, partea a II-a, Vourvourou, Halkidiki

No, gata. O facuram si p-asta. 2,400km parcursi cu masina, plecati in 19 iunie seara din Sibiu si intorsi acasa pe 1 iulie dimineata. Aproximativ 1,600EUR cheltuiti cu tot cazare, benzina, mancare, vigniette, vapoare, taxe de bac etc. Traseul a fost lung, obositor, (cu copilul de 1an si 10 luni in masina pe distantele astea nu mai facem), dar si foarte variat si plin de activitati: Sibiu=>Bucuresti=>(dormit 1 noapte)=>Sofia=>(dormit 1 noapte la Fashion hotel)=>Vourvourou, Halkidiki (7 nopti la Hotel Thalassokipos)=>Sofia (iar 1 noapte la Fashion hotel)=>Bechet (am trecut cu bacul la mamaie sa o vizitam, am dormit 1 noapte)=>Slatina (dormit 1 noapte)=>Sibiu!!! (dormit de curs din gura de cand am ajuns si pana in prezent cand scriu asta)

Stiti din prima parte pe unde ne-am oprit, asa ca azi ne axam mai mult pe impresiile de vacanta cat inca mai sunt la cald, din Vourvourou.

Noi am mers pe ruta rosie cu 2 opriri peste noapte, nasii nostri pe ruta verde, prin Macedonia, mers dintr-un foc plecati de la 12 noaptea din Timisoara, dar insotiti de alti prieteni, noi am venit singuri si am preferat sa nu mergem noaptea cu copil mic prin tari straine.

Locatia hotelului Thalassokipos ne-a intrecut asteptarile: cocotat pe varf de deal, ascuns printre maslini, leandri si tufe de lavanda, ne-a oferit cele mai pitoresti imagini din concediu. Pe langa faptul ca ne trezeam si adormeam cu peisajul de mai jos, luam aerosoli pe balcon, era si foarte liniste, iar faptul ca aveau micuta lor plaja privata la poalele dealului ne-a ajutat enorm cu asta mica ce tot cerea la apa, apa, apa inainte de nani. 

vedere de la balconul "nostru", Thalassokipos hotel
 Terasa lor de la barul hotelului (unde nu servesc decat pizza si placinte cu feta sau spanac ca papa), la randul ei cocotata pe la mijlocul dealului, ascunsa printre maslini, era vizitata de foarte multi turisti necazati acolo, dar care cautau muzica buna si atmosfera intima, departe de agitatia din sat. Am cautat si noi atmosfera intima intr-o seara in care am pus-o pe fie-mea in hamac cu tableta in brate sa se uite la desene cat sa bem si noi un vinisor asa, romantic, dar cand a cazut fie-mea din hamac si a inceput sa-i urle trompeta intre maslini cred ca i-a trezit si pe calugarii de pe muntele Athos din vecinatate.

Nu mai vorbim de stres cu scarile fara numar fara numar, chiar nu a fost foarte child friendly hotelul
Terasa barului de la hotelul Thalassokipos


Vorba sotului meu am platit de fapt “pay-per-view” (platesti ce vezi, ca la TV) 60EUR pe noapte, ca in mare conditiile din camera nu au fost stralucite de banii astia. Pentru familie cu copil nu numai ca nu au avut tarc copil sa ne ofere si ne-am carat noi cu al nostru dupa noi, dar nici patul nu era dublu, erau 2 single-uri lipite. Pe sub paturi se decojisera tabliile, plasele de tantari aveau niste gauri in ele de ne-au macelarit dusmanii cu tot cu Raid-ul din priza si uleiul de pe corp, apa in baie nu venea cu presiune, la un moment dat s-a oprit de tot cand au fost multi cazati in hotel. Dar, curatenie facea tanti zilnic, bucataria era dotata cu toate vasele necesare, Lidl-ul din Nikiti ne-a salvat pentru mic dejun si pranz sau cina, mancam doar 1 data pe zi la restaurant. Mai precis la taverna Gorgona (=Sirena, chiar are o statuie cu sirena la intrare) prima pe stanga chiar din sat Vourvourou unde am mancat cea mai buna mancare cat am stat acolo, chit ca nu scapam sub 44-53EUR la o masa http://www.halkidiki.com/gorgona/.


Satul Vourvourou se intinde mult si bine pe plaja, nisipul fin, apa mai mica la mal cat sa se joace copiii. Am gasit noi si plaja Fava (directii si poze descrise aici https://www.facebook.com/media/set/?set=a.605728152781113.1073741835.596076673746261&type=1) care este descrisa ca fiind cea mai exotica din Vourvourou, dar cum avea pietre in loc de nisip si apa adanca la mal, nu ne-a impresionat prea tare. Asa ca am ramas clienti fideli plajei Karidi: nisip alb, fin, apa mica mult in larg cam ca la Mamaia, stanci, copaci pentru umbra, fara muzica tare si baruri din 3 in 3 pasi.
FAVA Beach

KARIDI beach

Cum copilul a inceput sa se plictiseasca de atata mers cu orele la apa si la nisip de 2 ori pe zi, de nu-i mai ajungea programul de “piatra mica intra-n sticla/piatra mare pleaca-n mare” (faptul ca am fost si singuri, fara alte familii cu copii, a fost iar un minus in concediu, ca fie-mea ma tot intreba de “pii? Pii?”), am fost si cu vaporul in mini croaziera la Muntele Athos pe bratul vecin ca sa mai treaca o zi. 

Am plecat din Ormos Panagia cu ditamai “bhaca” cum ii zicea fie-mea, am hranit din zbor (al lor, nu al nostru) pescarusii cu gogosi la 2EUR bucata, am baut cafea greceasca, am vazut cu binoclul manastirile de pe Athos si ne-am mirat ca erau dupa calendarul bizantin cu 13 zile in urma noastra, dar cu 3 ore inaintea orei noastre (26 iunie la noi=13 iunie la ei, dar ora 1pm la noi era ora 4pm la ei, ora noastra insemnand si ora Romaniei, ca era aceeasi ca in Grecia), ne-am plimbat prin portul Ouranoupolis cautand o icoana in care Iisus zambeste si are o expresie calda, de iubire a semenilor, si nu am gasit nimic, am dansat apoi pe vapor cu grecii si romanii si engleJii in cadrul programului artistic oferit de 30EUR de persoana biletul. M-a marcat cat de frumoasa era grecoaica ce dansa in program, cu tenul ei perfect, pielea bronzata uniform, ochii negri, parul negru, ondulat.






Cum alaturi de copil am inceput sa ne plictisim si noi, am mers cu masina si pana in Neos Marmaras (la vreo 30km de Vourvourou) unde aveau sa se cazeze nasii nostri, in speranta ca vom gasi acolo croaziere mai interesante. N-am gasit. Am mancat si acolo bine la taverna cocotata chiar pe dealul din port, acolo de unde plecau vasele de croaziera sau taxi-urile pe apa catre hotelul de peste garla, nu acolo unde erau vasele pescaresti. Plaja din stanga portului era ok, tot fara nisip fin, dar pietricelele erau micute, rotunde, numai bune la exfoliere, iar apa mica la mal, dar mai rece decat in Vourvourou. Ne-am pierdut un pic cu masina pe strazile groaznic de abrupte din orasel, dar ne-a atras faptul ca era “viata” acolo: multe locuri de papa, 2 farmacii, magazine, trenulet pentru copii.



La intoarcere am reusit sa facem mai multe poze in Sofia la Fashion hotel, fie-mea s-a imprietenit cu simpaticul barman Kiti (cum ii zicea ea lui Kristian), dar cum nu are nici 2 ani nu m-am alarmat prea tare de data asta de alegerea ei. Ne-am dus un pic si pana la Paradise Mall in Sofia, cica cel mai mare din Bulgaria, ca era la 5minute de mers pe jos de hotel. S-a ales si Mukallita cu un parfum de acolo, d-ala pe bune, nu la mostra, da?








Din Sofia am mers apoi la Bechet si am trecut cu bacul in port la mamaie, de am avut parte si de mini croaziera pe Dunare. Am asteptat de la 12am la 2pm sa vina bacul romanesc sa ne ia, ca eram doar 3 masini la rand, dintre care una din ele ne-a si palit usor pe bac in carligul de tractare remorca, ca cica ii sarise olteanului masina din viteza (la ce si-a auzit de la mine ma indoiesc ca o sa-i mai sara vreodata ceva din ceva). S-a distrat fie-mea la maxim cu puisorii pufosi, cu Pitu (=pisu), cu Ham-ham, a cules rosii din gradina, s-a udat leoarca in ploaia care a inceput de cand am pus noi picior in Romania iar si care ne-a urmarit pana la Sibiu!



Am raspuns invitatiei de a fi oaspeti si am dormit la mamaie



Duminica am mers la Slatina ca sa-si vada bunica nepoata, i-a facut fie-mea o demonstratie de dans si cantec pe muzica greceasca, am mai dormit si acolo o noapte.

Iar luni, 01 iulie 2013, am revenit la “oaiele” noastre. In Sibiu.

In principiu, a fost ok, (incomparabil superior concediului din Olimp, Ro, de anul trecut, chit ca si acolo am dat 200Ron pe noapte la cazare fix pe plaja), dar “I didn’t fall on my back” (n-am cazut pe spate, cum zice Bidi) cum a fost cand am mers in Thassos de exemplu. Insulele sunt mult mai faine decat continentul, asa ca deja urmatorul concediu il planificam in Creta, cu avionul, la un all inclusive, cu inchiriat de masina, ca sa nu ne mai hamalim.

The End.