Pagini

18 septembrie 2013

Umilinta gradinitelor private din Sibiu

Astazi, 17 septembrie 2013 a fost o zi trista pentru Mukallita: i-a pierit simtul umorului. De fapt, am plans cu spume. Da, io, ditamai femeia care implineste saptamana viitoare 34 de ani. Dar, stiti si voi cum e cand devii din om neom atunci cand binele copilului tau este amenintat. Si pe banii tai. Si pe bani multi.

Da, vorbim despre umilinta pe care am indurat-o cu gradinitile private din Sibiu, din toamna lui 2012 si pana in prezent. Doamne, ajuta-ne, sa fie a 4-a gradinita aleasa acum ultima!

“De ce ai ales privat?” ma puteti intreba si am incheia rapid povestea. Pai, din mai multe motive: avea 11 luni fetita mea in vara 2012 cand am dus-o prima data la “gradi” in regim de cresa, grupa sugari. Ratasem perioada depunerilor de dosare la stat, prietene de-ale mele mi-au marturisit stat la cozi peste noapte ca nu aveau “pile” sa bage direct dosarul si copilul, eu nici atat, fiind neangajata nu aveam adeverinta care se confirme intoarcerea la munca a mamei. In plus, am zis, lasa ca la privat sunt mai putini copii inscrisi si primeste bebelusul meu mai multa atentie si poate, proportional, prinde si mai putine viroze si infectii.

Noroc bun ca in iulie 2012 a stat fie-mea 4 zile in “gradi” si apoi cu o viroza respiratorie ticaloasa 4 saptamani acasa. Nu am mai dus-o inapoi, erau 30 de copii inscrisi, am zis caut ceva cu mai putini. Noroc ca a fost directoarea draguta si mi-a dat banii inapoi. De fapt, acum, tot la ea ma si intorc cu fie-mea, in speranta de mai bine.

Si, in septembrie 2012, la 1an si 1luna am gasit o cresa din zona Parc Sub Arini cu 12 copii inscrisi la momentul respectiv. Directoarea consateanca de-a mea din Sud, educatoarele tinere si dragute, fie-mea nici nu s-a uitat in urma dupa mine in prima zi la program scurt, banii (sub 500lei atunci) mai putini ca la prima alegere. Am zis ca am dat lovitura!

Am avut initiativa sa creez pe Feis un grup secret si inchis si francmasonic al parintilor de la respectiva cresa, numai ca sa am socul sa aflu din postarile de pe el, la scurt timp de la inscriere, ca 5 copii (cu fie-mea la pachet), erau acasa si vomau cu jet. Una dintre mame a ajuns cu copilul pe perfuzii la spital. Mancasera astia mici, toti sub 2 ani, musaca la pranz. MU-SA-CA! Da, da, aia cu carne tocata si ou si parca si smantana daca nu ma insel, ca sa-mi fie rusine, am citit pe meniu inainte, dar nu am stiut din ce e facuta in zona asta, ca mama o facea cu multe legume, la cuptor.

Cheama pediatrul acasa (sa-i dea Dumnezeu sanatate lu’ Gabi Gradinariu, o sa scriu si despre el in curand), cumpara solutii de hidratare, probiotice, da-i copilului apa sa bea cu seringa cu picatura (ca la perfuzie cum m-a invatat Gabi) ca sa nu vomite tot din stomac, da-i numai apa din orez fiert. In conditiile in care v-am mai povestit ca am citit ca 70% din celulele sistemului imunitar se gasesc in stomac si intestin, cele 5 zile petrecute de fie-mea cu debut voma cu jet si apoi diaree fara numar, au fost grave pentru sanatatea ei.

Cand am sunat-o pe directoare vinerea sa o intreb fumegand cine dracu’ le face meniul pentru copii si cine a aprobat asa ceva (ca ea se lauda cu surle si trambite pe website ca are meniu aprobat de nutritionist din Bucuresti!), raspunsul evaziv a fost ca a primit certificatele de provenienta ale carnii din musaca si sunt in regula!

Nemultumita de raspuns si furioasa am trimis un e-mail firmei de catering care livra mancarea la cresa, am pus directoarea cresei in cc ca sa stie ce fac, ca sa intreb cine le-a aprobat lor meniul si cum isi permit sa dea musaca unor copii de 1an si putin peste!

Ei bine, luni, dupa un weekend de chin, ma cheama directoarea in sedinta.
Ca la psiholog m-a intrebat “Care e problema? Spune, te ascult.”
Si i-am spus ca o gasesc personal vinovata de ceea ce s-a intamplat, ca a mintit ca are meniu aprobat de nutritionist, ca eu nu dau bani la privat ca sa imi afecteze mie sanatatea copilului.

Raspuns: “ai o problema? Vii la mine si imi spui. (pai te-am sunat, tu, pi...ntzesa, si nu mi-ai raspuns intrebarii). Nu trimiti mail-uri la firma de catering si treci peste mine ca directoare. (pai te-am pus in cc tocmai ca sa stii). Si fi-meo a vomat vineri. (cu atat mai mult trebuia sa linistesti parintii). Tu stii ca eu tot weekend-ul am stat sa raspund la telefoane de parinti panicati ca te-ai apucat tu sa ma defaimezi pe grupul cresei ca din cauza meniului inadecvat sunt 5 copii afectati? Contractul cu cresa prevede ca nu ai voie sa ma defaimezi, ia sa inchizi grupul. (tu stii, vita, ca nici macar nu am pornit eu discutia pe grup, iar ca in timp ce tie iti sunau telefoanele, suna-ti-ar apa-n cap, mie imi voma copilul si tremura de deshidratare si alt copil era la perfuzii in spital din cauza ta? In plus, ce contract cu cresa, ca a trecut 1 luna si n-am vazut nici contract, nici chitanta pe banii luati? In plus nu imi spui tu mie ce sa fac si sa inchid grupul, nu suntem in dictatura sa imi restrictionezi tu mie dreptul la libera exprimare). Stii ceva? Asta e cresa mea, sunt directoare, asa o conduc eu, nu iti convine, Sibiul e mare.”

Si uite asa, dupa ce m-a certat cornuta de Sud, pe sanatatea copilului meu si pe banii mei, a doua zi mi-am retras frumos copilul. Vita baltata de Olanda am fost eu ca nu am reclamat la DSP (Directia Sanatate Publica Sibiu) cele intamplate. (later edit: aceeasi directoare se regaseste in filmarile proprii pe care am rugat-o sa le faca fie-mii pe camera foto ca sa fur si eu o frantura din viata ei de cresa - ca la sugestia mea de a pune webcam in cresa directoarea a zis "lasa, mai bine sa nu stiti voi tot ce e aici ca dup-aia sunteti tot pe telefoane"- mutandu-i la masa fie-mii lingura din stanga in dreapta - desi fie-mea e preponderent stangace si zicandu-i in timpul sedintei de colorat "scrie in interiorul formei, nu mai scrie in afara", la varsta de 1an si 11luni.)

Am dus-o apoi in iarna 2012 pe fie-mea la gradi #2, in Selimbar, fiind mai aproape de casa (V.A.On) si inscrisa cu o prietena micuta de-a fie-mii. Gradinita functiona ca asociatie non profit (oare in afara de 2 gradinite private autorizate mai e vreuna in Sibiu cu acte in regula?), dar taxa 600lei pe luna, avea inscrisi copii de varste mari, personalul consta in studente la psiho-pedagogie (munca ieftina cum ar zice englezul). Directoarea? O dubioasa. Ma milogeam de ea cu saptamanile sa imi trimita in avans meniul pe e-mail sa-l consult inainte. O rugam sa nu-i vorbeasca fie-mii nimic in germana, maximin engleza, o durea fix in cur, stia si ea tri boabe in Deutsch si tot asa ii vorbea asteia mici. Zicea ca primise pentru gradinita ajutoare din Germania patuturi si saltelute, dupa care povestea ca 21 de copii facusera scarlatina cu o iarna inainte...

Timp de 2 luni fie-mea intra in gradi ca la ghilotina, nu urland sau plangand, dar cu capul plecat, era trista. Venea acasa muscata de gat si cu vanatai pe manuta. Era clar ca o bateau aia mari, nici pana acum nu mi-e clar cand reuseau sa o bata, cert e ca erau nesupravegheati. Si a inceput fie-mea sa fie agresiva, sa ma bata, sa ma muste de picior din senin pana imi dadea sangele! Oameni buni, parinti de copii, aveti incredere in copilul vostru, in ceea ce va spune chiar si atunci cand nu stie si nu poate sa vorbeasca! Este cel mai bun “barometru” indicator al propriei bunastari! Nu stiu cum am rabdat 2 luni pana sa o scot de acolo.

Sfasiata de nereusita cu gradinita, de comportamentul agresiv al fie-mii, am zis, trebuie sa o duc inapoi la cresa! Acolo sunt copii mici, de varsta ei, i-o mai tine minte de acum 2 luni, de educatoare ii placea ca venisera 1 data si acasa sa ne ajute cu un babysitting (dupa scandalul cu directoarea nu au mai avut insa voie.)

Asa ca, in ianuarie 2013, mi-am calcat pe orgoliu, principii si am rugat-o pe directoare sa o ia inapoi pe Bella ca nu se poate adapta cu copii mai mari decat ea. A cerut parerea celor 2 educatoare tinere, care au decis ca pentru binele copilului sa o primeasca inapoi. Am avertizat-o ca in decembrie 2012 eu si fie-mea am capatat la scurt timp dupa o vizita la bazinul Neptun bacteria Proteus (de care am scapat greu, cu antibiotice, luate multe zile, si care ne-a lasat si acum cu sechele de infectii urinare recurente si candida) si ca trebuie sa fie atente cu Pampersul: sa o schimbe imediat de caca, iar daca ramane caca la putza sa o spele cu apa calduta sau ser fiziologic pe discuri demachiante.

In 7 luni mi-a venit fie-mea acasa cu infectii urinare de 3 ori, o data a si recunoscut directoarea ca nu a sters-o bine cu servetele ca ii era mila ca o durea pe fie-mea cand o atingea cu ele. Lasand la o parte banii dati pe la 3 laboratoare diferite pe analize secretii vaginale, urocultura, intr-unul din episoadele de infectie urinara fie-mea a stat 8 ore cu o sticluta de recoltare urina lipita de putza, de i-a dat sangele la cat s-a frecat sticla aia in Pampers!

In plus, in vara, directoarea ba o lasa pe femeia de serviciu sa se joace cu copiii (cand am intrebat-o ce cauta doamna intre copii, mi-a zis ca “are voie conform contractului sa ma ajute 4 ore pe saptamana in cazuri de urgenta.” Haoleu, ai o urgenta si nu ne zici?), ba o aducea pe ma-sa de la Sud sa stea cu copiii. Baba mai nesuferita in prezenta copiilor si a parintilor nu am vazut: plangeau copiii toti, unii nu mai vroiau sa intre in cresa, fie-mea incepuse sa aiba crize de isterie cateodata si 3 pe ora, nu 3 pe zi cum ar fi specific “terrible tows” (teribilii 2 ani!)

In plus, pe noul meniu aprobat cica de pediatra cresei (pe care am avut onoarea sa o cunoastem 1 singura data la o sedinta cu parintii, tinuta strategic in galagie la un restaurant pe Centru ca sa nu ne auzim intre noi, mamele, nu cumva sa fie vreo nemultumita si sa porneasca vreo revolta in cruciada de defaimare, dupa care directoarea ne-a chemat separat, la sedinte individuale!) aparea pui de 6 ori pe saptamana, cateodata si de 2 ori pe zi, uitati mai jos exemplu:



In plus, desi in cresa putea intra oricine (a intrat o data si un tigan ca nu era securizat nici macar cu inchis de yala accesul in incinta), pentru parinti s-a pus un semn de STOP cu rosu si cu o poezie pentru idioti ca nu avem voie sa intram dupa copii, sa asteptam la usa, in hol.

Ce mi-a pus insa capac: am gasit-o pe fie-mea intr-o vineri sufocanta de iulie cu cacat in Pampers, stropsit, urcat pe spate si uscat! In cresa o singura educatoare cu 15 copii, il tinea pe unu’ din ei de mana sa-si puna jucariile la loc in prezenta mamei lui care intrase si neregulamentar in cresa! Am anuntat “personalul” de ingrijire ca fie-mea e plina de rahat si dumneaei a plecat mai departe cu cochilu’ sa-si puna jucariile la loc. Mi-am luat copilul pe sus sa-l duc la baie sa mi-l spal pe banii mei singura, nu venea apa calda la chiuveta. Am cerut servetele umede ale fie-mii: “pai nu pot urca dupa ele ca ar insemna sa las copiii nesupravegheati.” Asa ca am folosit 2 servetele umede gasite prin baie. Am cerut telefonul cresei dedicat apelurilor parintilor ca sa sun directoarea sa fac o reclamatie, iar “personala” mi-a raspuns ca nu il are, desi ii suna pe masa. In timp ce ieseam pe usa mi s-a strigat numele, m-am intors: “ce ai de gand sa-I spui directoarei? Nu a stat mult asa cu caca, am simtit ca miroase, dar nu am identificat copilul de la care mirosea.” WTF? WTF? WTF? Vai ca si-acum cand imi aduc aminte ma frustrez si imi vine sa ma apuc iar de fumat.

Va prezint mai jos extras din raspunsul directoarei la reclamatia mea in scris venita in ziua in care mi-am retras copilul, lunea de dupa, cititi bine partea cu “nu se poate aproxima momentul in care un copil are necesitati fiziologice.”

La 1 august 2013 i-am gasit fie-mii tot in zona Parc Sub Arini, dar mai incoace, spre Stadionu’ Vointa, gradinita care imi indeplinea toate cerintele: intrare securizata la poarta, webcam, o gradina su-per-ba in spate, cu leagane, tobogane, piscina gonflabila, castel gonflabil, multe jucarii frumoase si de interior si de exterior, camerele luminoase, peretii frumos pictati in culori vesele, putini copii inscrisi (10 la 1 educatoare si 1 ingrijitoare), iar am zis ca pentru 830 lei pe luna am dat lovitura!

La scurt timp dupa inscriere fie-mea a inceput sa aiba "accidente" cu pipi. Cand am intrebat ingrijitoarea ce metoda au folosit ca sa ii atraga atentia sa spuna data viitoare, mi-a raspuns ca au pus-o in fata clasei sa rada copiii de ea ca a facut pipi si ca fie-mea s-a rusinat. (ulterior mi-au zis ca cica am inteles eu in paranoia mea gresit, ca i-au zis fie-mii vezi ca rad copiii de tine daca mai faci pipi pe tine…hmm, oare care o fi mai rau?). 

Cand am confruntat educatoarea referitor la metoda traumatizanta folosita (profa mea de germana mi-a zis ca e o metoda foarte des folosita in Germania, iar pediatrul nostru stie de la cumnata lui din Germania ca uneori sunt inclusiv lasati uzi copiii pana vin sa ii ia parintii!) cornuta a inceput sa zica “atunci o intoarcem la Pampers daca nu zice pipi, noi ce sa facem?”. M-am revoltat. De 2 luni copilul meu nu mai folosea Pampers deloc ziua, iar de 1 luna deloc noaptea! I-am zis, nu. Nu sunt de acord nici cu metoda cresei de a stresa copilul si a-l pune pe olita din jumatate in jumatate de ora, dar nici sa o puneti in fata clasei sa mi-o traumatizati sau sa mi-o intoarceti la Pampers. Vita insista si se uita in bagajul fie-mii dupa Pampers. A venit directoarea si i-am zis si ei “fara Pampers” si am plecat nervoasa tot cu spume.

Timp de 1 saptamana si mai bine fie-mea a mers la gradi cu nas infundat, muci galbeni si un pic de tuse, dar in absenta febrei si a rosului in gat si in urma consultului pediatric la domiciliu si a rezultatelor negative de exudat faringian facute din proprie initiativa nu ca mi s-au cerut sa dovedesc ca e ne-contagios copilu, am dus-o in continuare, zi de zi. Zilnic ingrijitoarea ne zicea de fata cu copilul: “e bolnav copilul, e ceva in neregula cu ea, nu stiu.”

Asa ca luni, pe 16, am urmat instructiunile ingrijitoarei si am sunat educatoarea sa imi dea detalii despre boala cea grava. Jigodia mi-a vorbit cu: “sa va retrageti copilul din gradinita, ca mie nu imi convine ca e bolnava, ca si eu m-am imbolnavit, iar daca nu-mi convine legislatia muncii prevede ca pot sa-mi iau concediu de boala si sa vedem atunci cine mai sta cu copiii.” Fratilor, am inceput sa tremur de nervi, pe 831lei pe luna, asta ma ameninta pe banii mei ca intra in concediu! Si i-am zis “nu decideti dumneavoastra (vita dracului ce sunteti in gand) cand imi retrag copilul, nu sunteti directoare.” Raspuns: “ba decid. Ca eu sunt educatoare…” Si i-am inchis telefonul.

I-am depus plangere in scris directoarei, trimisa pe e-mail ca nu mai aveam imprimanta acasa, iar a doua zi de dimineata, marti, cu barbatu-meo mut de uimire in usa gradinitei, directoarea (se lauda ca e avocata) catre mine cu tonul foarte ridicat si dand din umeri: “ce numar sa-ti dau la inregistrare, 1 pe 2013! Ca nimeni nu mi-a mai depus plangeri pana acum, ca de cand ai venit tu am avut numai probleme, ai comentat si cu meniul (n.a. am avut tupeul sa cer sa scoata margarina, crenvustii, sunca, cerealele cu zahar, fasolea cu carnati si tochitura de porc!), educatoarea nu-ti convine, vrei s-o dau afara (n.a. vreau s-o dau cu capul ei de capul tau, nu s-o dai afara), m-am saturat de discutii, am obosit!”

Asa ca m-am dus sleita de energie si vlaga la servici, am sunat la gradinita la care am dus-o mic bebelus de 11 luni pe fie-mea (tot in zona Parc sub Arini, dar spre terenul de rugby), i-am rezervat loc, am dus-o de azi, am urmarit-o pe webcam e bine Giugiuka.

Intre timp, eu am ajuns din cauza astora cu cadere nervoasa pe canapea la psiholog, ca-n filme, sa o intreb cum imi afecteaza psihic copilul sa treaca prin atatea schimbari intr-un timp atat de scurt, noroc ca nu este impact pe termen lung.

Intre timp, oameni buni, nu mai stati cu mainile in san daca va fac putori ca astea din sistemul privat nedreptati. Faceti plangeri, cereti raspunsuri. Poate daca suntem mai multe mame crizate cum ne vad ele, cu tupeu de borfas sa le deranjam lor linistea cu pretentii pe banii nostri, vor incepe incet-incet sa inteleaga ca ofera niste servicii. Pe bani multi. Si ca lucreaza nu doar cu copiii, ci si cu parintii lor cu care acestia vin la pachet cand se semneaza contractul.

Acestea fiind zise, daca o sa imi vedeti masina infipta intr-un panotaj d-ala News Outdoor cu “Fii Smart. Ramai in Sibiu!” e pentru ca imi voi fi pierdut complet mintile.

Later edit: de la pusul de catre educatoare in fata copiilor sa rada de ea ca a facut pipi pe ea, fata mea nu mai face deloc pipi la gradinita, tine in ea 8-9 ore pana ma duc sa o iau si apoi imi cere mie sa faca. Asa ca, daca mai sunteti care ma intrebati daca nu cumva sunt eu prea pretentioasa, dificila, nebuna, nu va doriti sa fie copilul vostru asta care trece prin ce trece al meu acum, iar voi mamele in cauza...

3 comentarii:

  1. buna seara, imi pare rau sa citesc toate pataniile micutei dvs., sper ca acum sa fie mai bine. eu sunt din Bucuresti, dar am aceleasi probleme cu gradinitele private, noi platim doar 1700 ron/luna, ca suntem in capitala:) copiii nu ies cu 3 coarne aici, vroiam sa va intreb unde pot sa ii reclam, este jaf la drumul mare ceea ce se intampla in privat la gradinite, la noi se primesc copii cu viroze severe si tratamente ca asa e in colectivitate , zic ei, iar noi am ajuns cu enteroclita si perfuzii de paste si apoi cu amigdalita pultacee. banii nu se dau inapoi cat copliul lipseste, meniul e ca vai de el , 3 zile pe sapt. paine cu dulceata, zilnic la pranz si gustarea de dupa amiaza prajituri si dulciuri, restul nu mai vorbesc. pe fiica-mea nu au primit-o la balet ca nu e apta (la 3 ani si 8 luni :)), era la grupa mare cu copii de 5 si 8 luni si la evaluare mi-au spus ca nu intelege notiunile de descrescator si crescator, dar ca recunoaste cifrele, sau ca nu stie ce inseamna hibernare si nici sa pronunte cuvantul. ma tot perpelesc ca nu stiu unde sa ma duc sa ii reclam, este inadmisibil ce se intampla cu copiii nostri pe banii nostri si pe sanatatea lor. daca imi puteti indica vreo institutie sau daca ne-am putea aduna mai multe persoane sa incercam sa schimbam ceva pentru ca in privat sunt total nesupravegheate aceste gradinite care functioneaza ca asociatii/ fundatii, etc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am auzit recent de povesti cu talc in Timisoara: amici de-ai nostri cu fetita de 1 an au platit 1500RON la agentie de recrutare sa gaseasca bona, salariul ei de 1500 RON pe luna, iar pe camera web din casa au vazut cum a lasat fetita nesupravegheata aproape 1 ora, cum statea in fundulet si isi pierdea echilibrul si cadea cu capul pe parchet. Din 4 reclamatii depuse nu a primit directoarea ultimei gradinite nici o amenda, nici de la OPC, nici de la Garda Financiara, nici de la Ministerul Educatiei, doar de la Inspectoratul Scolar Sibiu s-a obosit cineva sa imi insulte inteligenta, nu am apucat sa scanez raspunsul sa il public. Incep anul 2014 cu marea frustrare ca ma lupt cu morile de vant, ca Romania este tara lui Papura Voda unde nu ai ce face, nimeni nu te aude cand ai o problema.

    RăspundețiȘtergere